ВЛАСЕНИЧКА “ПРОСВЈЕТА” ДВОДНЕВНОМ МАНИФЕСТАЦИЈОМ ОБИЉЕЖАВА 120 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА ДРУШТВА

452

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Власеничка „Просвјета“ ће 120 рођендан овог Српског просвјетног и културног друштва обиљежити баш како и доликује – пригодним програмом.

„С обзиром на то да се ове године обиљежава 120 година од оснивања „Просвјете“, одлучили смо да овај мали јубилеј обиљежимо баш у духу назива нашег друштва – низом просвјетних и културних садржаја. За обиљежавање ове годишњице одабрали смо Видовдан, један од најпоштованијих српских празника, али и датум када је, након четрдесетогодишње забране, 1990. године, рад Друштва обновљен баш тамо гдје је „Просвјета“ и  основана 1902. године – у Сарајеву. Током ове манифестације наши суграђани ће имати прилику да виде разноврсност наше народне традиције и културе, али и да се подсјете наше историје“, јасна је  Споменка Савиновић, предсједница Општинског одбора СПКД „Просвјета“ Власеница.

Она  каже да ће ова манифестација трајати два дана.

„Првог дана, 27. јуна, на програму је  једна од најнаграђиванијих представа, прича о животу српске хероине Милунке Савић, коју ће нам дочарати глумица Југословенског  драмског позоришта Весна Станковић. Морам напоменути да је ово једна од најтраженијих и најизвођенијих монодрама на српском језику и заиста сам поносна што ће се наћи и пред нашим суграђанима. Другог дана, на Видовдан, Власеничани ће, кроз пригодан културно-умјетнички програм,  моћи да чују наше гусларе и пјевачке групе, виде наше народне игре, али и да са нама прођу кроз историјат „Просвјете“, поносна је предсједница власеничке “Просвјете”.

Савиновићева  је нагласила да ће манифестација обиљежавања 120. годишњице од оснивања СПКД „Просвјета“ бити уприличена у холу СШЦ „Милорад Влачић“. Програм обје вечери почиње у 19 часова, а улаз је слободан.