ВЛАСЕНИЧКЕ ПОЉОПРИВРЕДНИЦЕ У НОВУ ГОДИНУ УШЛЕ СА НОВОМ МЕХАНИЗАЦИЈОМ

646

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Двадесет пољопривредница, чланица Удружење жена „Подриње“ Власеница, у нову годину ће ући са новом механизацијом, која ће олакшати радове на њиховим имањима. Тримери, копачице и атомизери за прскање обезбијеђени су им у склопу  пројекта „Економско оснаживање жена на подручју општине Власеница“, који је провео Кантон Сарајево.

„За наших двадесет чланица набављено је седам тримера, седам копачица и шест атомизера за прскање. За набавку механизације Кантон Сарајево је издвојио 8 400 КМ, 3 000 Општина Власеница, а преостали износ су дале кориснице пројекта, у зависности од вриједности опреме коју су добиле. Ова опрема ће умногоме олакшати радове на имањима наших чланица којима је пољопривреда основни извор прихода”, сазнали смо  од Оливере Станишић, представнице власеничког Удружења жена „Подриње“.

Пензионерка Бедра Хоџић захвална је свима који су јој, како каже,  олакшали живот.

„На Друму, гдје живим, имам баштицу и нешто земљишта које обрађујем, и тример који сам добила ће ми много значити јер више нећу морати плаћати кошење. Захвална сам Кантону Сарајево, нашем начелнику и Општини , али и своме Удружењу што су ме овако наградили“, каже она.

Породици Џиндо пољопривредна производња је извор прихода.

„С обзиром да имамо фарму магараца и велики воћњак, копачица ће нам много значити у нашем домаћинству. Наше учешће је било 180 КМ и захваљујемо се, првенствено, Кантону Сарајево, на овој донацији“, јасна је Мелиха Џиндо.

Ђулса Реџић се од повратка у Џемат бави сточарством.

„Имам двије-три њиве које су веома зарасле. Брат и ја смо их крчили, али је било тешко то радити без механизације. Овај тример ће ми олакшати кошење, да могу овце да пасу“, са захвалношћу прича.

У склопу пројекта  „Економско оснаживање жена на подручју општине Власеница“, вриједног 13 500 КМ, су, осим набавке механизације, за чланице Удружење жена „Подриње“ одржане  и едукативне радионице о пољопривредној производњи.