ВЛАСЕНИЧКИ ПЧЕЛАРИ УКЉУЧЕНИ У ИФАД ПРОЈЕКАТ

1180

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске су, у просторијама општине Власеница, одржали састанак са пчеларима, потенцијалним корисницима пројекта везаног за пчеларство у склопу ИФАД пројекта.

“Проведена је анкета са пчеларима који су заинтересовани за овај пројекат.  Конкретно,  ради се о стартап пакету који садржи: пет сандука са наставцима, пчелиња друштва, заштитну опрему и све што је потребно за једног пчелара почетника. Вриједност овог стартап пакета је  1 800 KМ. Корисник учествује са 900 KМ, што је 40 одсто вриједности,  10 одсто финансира општина Власеница, а  50 одсто ИФАД. Тренутно је седам заинтересованих пчелара за учешће у овом пројекту”,  каже Раде Малишевић, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности у општини Власеница.

Састанку је присуствовао и осамнаестогодишњи Радован Ђурић.

“Од малих ногу са оцем радим у пчелињаку и волим тиме да се бавим. Тренутно имамо 60 пчелињих друштава,  а у плану нам  је проширење са бар још четрдесет”,  каже млади Ђурић, који је још увијек ученик у Средњошколском центру “Милорад Влачић”.

Пројекат би требао бити реализован до краја јуна.