ВЛАСЕНИЧКИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ПРЕУЗЕЛИ МЕХАНИЗАЦИЈУ

2436

Текст: Т.Голијанин/Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Једанаест  пољопривредних произвођача са подручја општине Власеница данас је преузело пољопривредну опрему и механизацију која им је обезбијеђена у склопу пројекта „Подршка социо-економскoj стабилности западног Балкана 2019-2020″. Овај пројекат, који финансира влада СР Њемачке, заједно реализују Општина Власеница и њемачка невладина организација “ХЕЛП”.

Жељко Дамљановић, шеф Одсјека за развој у Општини Власеница,  каже да је ово наставак активности на реализацији овог пројекта.

“Пројектом је обухваћено 20 корисника који добијају грант у нематеријалним средствима, односно у траженој опреми и механизацији, у износу у просјеку од око 2 000 евра, односно 4 000 KМ. Поред ових мотокултиватора, копачица и косилица за ових 11, прошле седмице смо подијелили опрему за пет корисника који се баве неким другим дјелатностима, а за преостала четири, испорука се очекује сљедеће седмице“, навео је шеф Одсјека за развој у Општини Власеница.

Дамљановић је истакао да ће у сарадњи са „ХЕЛПОМ“ бити реализован и  један мањи општински пројекат.

„Вриједност тог приојекта је око 4 000 евра, а биће то једна мања интервенција која ће бити у корист грађана наше општине“.

Да млади људи препознају важност пољопривреде доказ су и Дејан Лошић из Горњег Залуковика и Владенко Пантић из Неђељишта, који су били апликанти у овом пројекту.

„Иако живим у Власеници, у Горњем Залуковику узгајам купине и дуње, а копачица и пумпа за прскање, које сам добио у овом пројекту, ће ми помоћи у обради земље и воћњака. Надам се да ће бити још оваквих пројеката. Од пољопривреде може да се живи,а ли не може ништа преко ноћи, резултати долазе временом“, сматра Дејан Лошић.

С њим се слаже и Пантић.

„На имању у Неђељиштима, моји родитељи и ја,  узгајамо малине, а имамо и стоку, и ова косилица ће нам много значити и у обради малина и у припреми хране за стоку. Први пут учествујем у оваквом пројекту и надам се да ће их још бити“, казао је.

Оба младића су истакла да су захвална општинској управи и донаторима што су добили могућност да за релативно скромна финансијска улагања добију корисну механизацију.

Међу корисницима пројекта је и Мујо Велић, који се 2013. године на своје имање у Церској вратио из Сједињених Америчких Држава.

„На свом имању се бавим сточарством и тренутно имам око 65 оваца. Косилица коју сам добио ми је била неопходна и захваљујем се Општини Власеница и донаторима, јер је ово први пут да сам учесник. Косилица вриједи нешто преко 4000 КМ, а ја сам учествовао са 700 КМ“, каже Велић.

Сточарством се бави и Боривоје Краљевић који је преко пројекта добио мотокултиватор.

„Мотокултиватор ће ми за 90 посто олакшати посао и хвала начелнику и општини што су помогли да добијемо ове машине”, наводи овај пољопривредник из Брда.

Представник „ХЕЛПА“ Шемсудин Маљевић истиче да ће у склопу овог пројекта вјероватно бити подржано  још неколико корисника.

“У наредном периоду ћемо урадити калкулацију да видимо колико смо успјели уштедјети и надамо се да ћемо моћи подржати бар још 2-3 корисника,  али то ћемо знати тек кад завршимо први круг подјеле – за седмицу-двије”, сматра  пројект менаџер у организацији “ХЕЛП”.

Вриједност пројекта „Подршка социо-економској стабилности западног Балкана 2019-2020″ је 90 000 KМ, од чега општина финансира 32 000 KМ, корисници 13 500 KМ,  а остатак њемачка невладина организација “ХЕЛП”.