ВЛАСЕНИЧКИ СРЕДЊОШКОЛЦИ ОБИЉЕЖИЛИ СВЈЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

734

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Црвену трачицу, симбол солидарности са људима који су ХИВ позитивни или болују од сиде, првог децембарског дана су на реверима понијели сви ученици и запослени у власеничком Средњошколском центру “Милорад Влачић”.

Иницијатор ове акције којом је обиљежен Свјетски дан борбе против сиде била је Драгана Секулић, професор здравствене групе предмета у овом Центру.

„Са члановима секције Прве помоћи, на чијем сам челу, договорила сам се да на пригодан начин обиљежимо овај веома важан датум. Осим црвених трачица које су препознатљив сиимбол, припремили смо презентацију о мјерама превенције и заштити од вируса ХИВ, плакате и флајере. С обзиром да у завршним разредима има ученика који имају емотивне  партнере,  симболично смо дијелили и презервативе, који су најсигурнији начин заштите од ове болести. Похвалила бих све ђаке који су учествовали у реализацији ове акције, а посебно бих се захвалила нашем колеги, професору Младену Бојанићу и „Нај“ апотеци, који су донирали кондоме“, казала је професорица Секулић.

Она је истакла да млади људи нису свјесни важности превенције сексуално преносивих болести, а нарочито ХИВ инфекције.

„Сматрам да оваквим акцијама и презентацијама, али  и нашим радом у школи, можемо утицати на њихову свијест  и указати им на важност превенције у овом, за њих веома важном периоду у животу,  да се сачувају и остану здрави“, закључила је Секулићева.

Ученица другог разреда физиотерапеутске струке Јована Зекић сматра да је веома важно да сви знају како се заштитити од ове инфекције.

„ХИВ инфекција је смртоносна, полно преносива, њеизљечива болест, која се најчешће преноси сексуалним путем, између заражених партнера, али и путем заражене крви, најчешће код наркомана који користе исту иглу. Иако се се некада преносила и трансфузијом крви, данас се сва дарована крв тестира, и то је мало могуће. Слоган наше данашње акције је „Користи кондом, неко те воли“ и зато смо, поклањајући презервативе, жељели свим нашим школским друговима који су сексуално активни  указати на важност његовог кориштења за спрјечавање полних болести“, каже Јована.

Са члановима секције Прве помоћи, сем професора здравствене групе предмета,  у школском холу био и директор школе Пајисија Петровић.

„У нашој школи се на пригодан начин обиљежавају сви значајни датуми, посебно они који имају везе са струкама које постоје у нашем Центру. Један од тих датума је и  Свјетски дан борбе против сиде. Наравно, менаџмент школе, али и општинска управа општине Власеница, подржава све позитивне активности наших ђака и професора и сигурно је да ће оваквих и сличних акција у будућности бити још и више“, јасан је директор власеничког Средњошколског центра „Милорад Влачић“.

Први децембар се као Свјетски дан борбе против сиде обиљежава од 1988. године и посвећен је подизању свијести о овој болести и показивању солидарности према обољелима.