ЗАХВАЛНОСТ ЗА 21 ГОДИНУ РАДА: ПОВЕЉА ВЛАСЕНИЧКЕ ”ПРОСВЈЕТЕ” МИЛОВАНУ ЛЕЛЕКУ

517

   ”Кажу да је љубав прво и последње слово азбуке људског живота, а ја сам добар дио те азбуке и тих слова, али и свог живота, љубави и ентузијазма, уградио у рад и активности Српског просвјетног и културног друштва ”Просвјета” Власеница za 21 годину колико сам био на челу тог удружења”, изјавио је власенички књижевник Милован Лелек поводом свечане повеље коју му је додијелило ово удружење.

   ”За то вријеме смо иза себе оставили бројне неизбрисане трагове свог постојања и дјеловања. На књижевном плану смо оквиру своје издавачке дјелатности објавили тридесетак књига наших аутора, аутора са ових простора, збирке пјесама, прича и легенди, афоризама, романа, дисертација и стручне литературе, уз бројне промоције…”, додао је Лелек истакавши да је у ”Просвјети” и сада активан иако више није њен главни и одговорни руководилац.

   ”Власеничка младост ме мотивисала и увијек ће! На пољу фолклора су наша дјеца у својим категоријама на Републичким фестивалима младих фолклориста у Зворнику били екипни прваци Републике Српске пет пута, уз још много појединачних признања и награда”, нагласио је Лелек.

   ”Значи, били смо успјешни прегаоци и представници и амбасадори културе Власенице широм РС, Србије, али и по Европи, једном у Грчкој, једном у Чешкој, у Прагу и три пута учесници ”Балкан фолк феста” у Бугарској, на Црном мору и сваки пут врло запажени и награђени”, додао је са поносом изразивши наду да ће успјеха бити и у времену које долази, што је овом приликом свим члановима ”Просвјете” од срца и пожелио!

   ”Драго ми је да ново млађе руководство власеничке ”Просвјете” иде тим стазама, не само у фолклору, јер смо свједоци да у обје наше школе, уз остале таленте, имамо и доста добрих књижевних стваралаца, које треба с љубављу прихватити, помоћи им да буду још бољи и да се докажу”, рекао је Лелек, оставивши снажну поруку будућим нараштајима:

   ”Наша младост је наша будућност, она је сада наша садашњост, а у сјемену садашњости крију се сви цвјетови љепше будућности. И зато то цвијеће треба његовати и даље развијати! Новчано помоћи! Захвалан сам на признању које сам  добио и што наш труд и допринос свих тих година није заборављен, а још увијек сам спреман да им помогнем у границама својих могућности! Живјели и здрави били на многаја љета!”