ЗБОГ ЕКСТРЕМНИХ ВРУЋИНА МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА И СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ ПОЗИВА НА МЈЕРЕ ОПРЕЗА

985

 Извор: Министарство здравља и социјалне заштите

  Имајући у виду екстремно високе температуре Министарство здравља и социјалне заштите упозорава грађане Републике Српске да, колико год је то могуће, што мање времена проводе на отвореном, посебно у најтоплијем периоду дана од 10 до 17 часова.

    Велике врућине могле би утицати на већину популације, те се препоручује, боравак у затвореним и расхлађеним просторијама, суздржавање од физичких радова, чешће туширање млаком водом и узимање што више течности. Ово се посебно односи на хроничне болеснике код којих се могу јавити појачане тегобе, али и симптоми попут главобоље, опште слабости, раздражљивости, исцрпљености, као и проблеми са спавањем.
Приликом изласка из куће, препоручује се максимална заштита од UV зрачења, боравак у хладу када год је то могуће, узимање веће количине течности уз избјегавање алкохола и напитака са пуно кофеина и шећера, мањи, лаганији оброци током дана, као и коришћење широке, свијетле одјеће од природних материјала, шешира са широким ободом и сунчаних наочала.
   ​Министарство здравља и социјалне заштите посебно упозорава родитеље да, у овом периоду, заштите своју дјецу која често бораве напољу, да их ни на кратко не остављају саме у паркираним возилима, те да се придржавају свих препоручених мјера за заштиту од високих температура.