”ЗЛАТОКОСА У СВИЈЕТУ ЧУДА” ОДУШЕВИЛА МАЛИШАНЕ У ВЛАСЕНИЦИ

754

   Текст и фото: Инфо портал Власеница24/ Редакција

   Позориште ”Театрило” из Новог Сада посјетило је нашу општину, приредивши најмлађој популацији незаборавну тридесетоминутну забаву. Одиграна је представа која је писана по мотивима бајке ”Златокоса и три медвједа” а чију режију потписује Цветин Аничић.

   Велики број Власеничана узраста од 5 до 11 година, у холу Основне школе ”Вук Караџић” уживало је у представи осмишљеној са посебном намјеном, како би се суочавање дјеце млађег узраста са проблемима прихватања разлика тј. сусретања са ситуацијама и личностима које су другачије од оних на које су навикли у окружењу у којем одрастају, било што лакше превазићи.

   Публику су кроз представу водили наратори, Златокосина мајка и два мајстора, а у свијету чуда се са разликама у низу ситуација суочавају Златокоса и три медвједа. Дјеца су, уз много смијеха али и плеса, научила много тога корисног из важних области које су значајне за њихово одрастање.

   Зорана Остојић, ученица првог разреда власеничке Основне школе, за наш портал је изјавила како јој се највише допало појављивање Златокосе. ”Одушевљена сам тиме како је лутка изгледала и глумцима у представи који су нас стално засмијавали”, додала је она.

   Њен школски другар Страхиња Марковић такође је имао ријечи хвале за овај догађај. ”Волио бих да често имамо овакве представе јер смо много уживали и на крају заједно са глумцима и плесали”, рекао је Страхиња.

   Андреа Марковић, ученица другог разреда, изјавила је како би вољела да Златокоса поново дође у наш град. ”Имали смо лијепо дружење, глумци су много забавни и допало ми се када су медвједићи затекли празне чиније и креветиће”, додала је она.

   Сташа Алексић, ученица четвртог разреда власеничке Основне школе, за наш портал је истакла да је задовољна оним што је научила на представи. ”Највише ми се допало када је Златокосина мама говорила о очувању околине, тада су глумци узвикивали да ако нема природе, нема ни нас”, додала је Сташа.

   Свјетлана Станић, мајка предшколарца Игора који је са вршњацима такође уживао у представи, изјавила је нашем порталу како је задовољна што се овакав догађај десио у нашој општини. ”Чињеница је да немамо дјечије позориште а судећи по великој посјећености данас оно би нам било потребно и корисно”, нагласила је Станићева и додала да ће увијек настојати да сва дјеца из њеног окружења буду дио овако занимљивих догађаја.

   Небојша Живковић, директор Јавне установе ”Културни центар” у Власеници, изјавио је да је одиграна представа дио пројекта децентрализације културе у Републици Српској и да ће културних догађаја у нашем граду бити све више. ”Ова представа је не само забавна него и поучна и за циљ је имала да малишани схвате како је љепота у различитости и прожимању тих разлика, тј. да свакоме за кога нам се учини да је другачији од нас увијек треба дати шансу, а не да га одмах осудимо и дискриминишемо”, навео је Живковић.

   Представа ”Златокоса у свијету чуда” се игра у оквиру пратећег програма Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу ”Лут фест”-Источно Сарајево. ”Лут фест” заузима значајно мјесто у културној политици Босне и Херцеговине и Републике Српске, а посебно у домену едукације и стварања позоришне публике у мањим локалним заједницама.