ДОБАР РОД ПАПРИКЕ НА ОГЛЕДНОМ ПОЉОПРИВРЕДНОМ ПОЉУ У ВЛАСЕНИЦИ

2706
Фото: Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

   Текст:О.Д./Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

   На Огледном пољопривредном пољу у Власеници, почетком јуна засађено је 3000 садница црвене паприке роге,  која је већ у поодмаклој фази рода, а за који се може рећи да је више него добар, с обзиром на временске услове.

   Тренутно се ради на постављању носача  и повезивању паприке. Паприка је посађена у пластеницима, један од 500 м2 и два мања од по 100 м2 и 50 м2.

    -Ни паприка не одољева овим претоплим сунчаним данима, јер се то одражава на квалитет плодова. У овим изразито сунчаним и претоплим данима отежано је усвајање микроелемената у биљку паприке, што се односи посебно на елемент калцијум, због чега морамо водити рачуна да се ти недостаци отклоне фолијарним прихрањивањем тј. прихраном преко листа,- истиче  Бојан Видовић, пољопривредни инжењер на Огледном пољу.

    -Неопходно је паприци обезбједити довољне количине воде и у оваквим сушним периодима потребно је што чешће наводњавање. Ми тренутно користимо системим “кап по кап” јер је овај вид наводњавања најекономичнији, чиме се обезбјеђује равномјерно и континуирано трошење воде и доста је погодан за прихрањивање различитим врстама минералних ђубрива. Надамо се да ће ускоро доћи крај топлотном таласу који је присутан код нас већ дуже вријеме и да ће лакнути не само паприци и повртарима, него и свим пољопривредним произвођачима у нашој општини,- рекао је Раде Малишевић, самостални стручни сарадник за пољопривреду у општини Власеница.

  Иначе црвена паприка рога је дефицитарни производ на нашим просторима, а на Огледном пољопривредном пољу у Власеници, које је формирано ове године, у будућем периоду планирају много већу производњу, док ће им овогодишњи засад послужити као искуство како даље наставити у циљу остваривања што бољег и квалитетнијег рода.