ДРАГОЦЈЕН СИМБОЛ ТРАДИЦИЈЕ: ПЈЕВАЊЕ УЗ ГУСЛЕ УПИСАНО НА ЛИСТУ УНЕСКА

3003

   Извор: www.nezavisne.com

   БЕОГРАД – Пјевање уз гусле, дио нематеријалног културног наслијеђа Србије, уписано је на УНЕСКО Репрезентативну листу нематеријалног културног наслијеђа човјечанства, саопштено је из Министарства културе и информисања те земље.

   Одлуку о упису гуслања донио је, 29. новембра, Унесков Међувладин комитет за очување нематеријалног културног наслеђа, на свом 13. редовном засједању које се одржава на Маурицијусу.

   “Гусле су симбол српског народног памћења у дугој борби за одржање у прошлости, али нису само то. Нема данас народа у којем је овај древни елемент културног наслеђа живље присутан, поштован и вољен. Заслуге за такав статус припадају гусларским удружењима и бројним оданим слушаоцима широм нашег културног простора”, рекао је Драган Хамовић, посебни савјетник министра.

   Министарство културе и информисања је 2016. године препоручило надлежној стручној комисији номиновање гуслања на Унескову листу.

   Номинацијски досије припремио је Центар за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду у сарадњи са Музиколошким иснститутим САНУ и уз подршку Савеза гуслара Србије, гусларских удружења, појединаца, локалних самоуправа, институција, невладиних организација као и стручних удружења.

   Пјевање уз гусле је трећи упис Републике Србије на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства.

   Уписом се обезбјеђује и боља међународна видљивост а заједнице се подстичу да активно доприносе очувању и преношењу изабраног елемента сопственог наслијеђа. На УНЕСКО Репрезентативној листи нематеријалног културног насљеђа човјечанства од раније су и породична крсна слава као и српска традиционална народна игра – коло.