МАЛИШЕВИЋ: ПОЗИВ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА ДА ПРИСУСТВУЈУ ПРЕЗЕНТАЦИЈИ О ОРГАНСКОЈ ПРОИЗВОДЊИ

629

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Колики је значај органске производње, али и шта  Влада Републике Српске чини како би је подстакла, пољопривредни произвођачи са подручја општине Власеница моћи ће чути на презентацији која ће у сриједу, 16.3.2022. године, у 11 часова, бити одржана у великом амфитеатру Пољопривредног факултета у Власеници.

Раде Малишевић, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности у Општинској управи општине Власеница, наводи да су сви заинтересовани за ову тематику добродошли.

„ Здраво земљиште и здрава вода су само неки од услова који подручје општине Власеница чине идеалним простором за органску производњу, па смо, у сарадњи са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, уприличили једну презентацију на којој ће пољопривредним произвођачима из наше општине бити представљен значај органске производње, органских производа и серетификованих органских производа. Поред тога, нашим пољопривредницима ће бити представљене и  подстицајне мјере за овај вид пољопривредне производње, али и остали услови који се морају испунити да би се остварио вид органске производње и добијање цертификата“, казао је Малишевић.

Он је додао да је  Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, за овај вид производње припремило високе  подстицаје.

„Могу рећи да су подстицаји за органску производњу, за данашње услове,  изузетно високи и много бољи у односу на конвенционалну производњу. За биљну производњу, у коју спадају воћарска и ратарска, се издваја  500 КМ по хектару, док се за сточарску производњу издваја од 500 до 600 КМ за једно условно грло.  За остваривање права на подстицај постоје одређени услови, а један од њих је и регистрација пољопривредног произвођача у АПИФ-у, као и да испоштује све финансијске предуслове  везане за додатне приходе, плаћање пореза на приходе и остале услове који су одређени Правилником. Ипак, најбоље је да сви они који су су заинтересовани да се укључе у органску производњу и да добију цертификат сутра дођу на презентацију и од представника Министрства сазнају све све оно што је потребно“, закључио је  начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности у Општинској управи општине Власеница.

Организатор презентације о органској производњи је Општинска управа општине Власеница у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Органски производ је сваки производ који је произведен и означен у складу са прописима о органској производњи.

Цертификовани органски производ је само онај производ који је произведен, пакован, складиштен и декларисан односно означен као такав, посједује цертификат овлашћене контролне организације, односно на упакованом производу мора да буде и лого овлашћене контролне организације која је извршила контролу и цертификацију.

Органска производња је производња пољопривредних и других производа примјеном метода органске производње, односно производња која искључује употребу  минералних ђубрива и хемијских средстава за заштиту здравља биља (инсектициди, пестициди и сл.). У органској производњи је забрањена употреба генетички модификованих организама (ГМО).