ПОЧЕЛА ИСПОРУКА РЕГРЕСИРАНОГ ГОРИВА

2509

Текст:Љ.Савиновић/Општинска управа општине Власеница

Свако од 35.000 регистрованих пољопривредних газдинстава, пријављивањем сјетвених површина, остварује и право на регресирано гориво које је обезбиједила Влада Српске као помоћ у прољећној и јесењој сјетви.

Пољопривредници од данас могу преузети 100 литара горива по хектару оранице чија цијена је за 60 фенинга нижа од малопродајне. Влада Републике Српске за овај вид постицаја пољопривреди обезбиједила је 5,5 милиона КМ.

На подручју општине Власеница за сада је одобрено регресирано гориво за 77 пољопривредника, с тим што из Одјељења за привреду и друштвене дјелатности напомињу да списак није коначан.

Министарство још једном апелује да сви пољопривредни произвођачи на вријеме ажурирају податке, односно да пријаве кориштење својих земљишних површина. Крајњи рок за пријаву је 15. мај и неће бити продуживан.
Други корективни обрачун вршиће се за кориснике који су извршили обавезу ажурирања података у Регистру након почетка продаје регресираног дизел-горива, закључно са 15. мајем, када истиче рок за ажурирање података, у складу са Уредбом о упису у Регистар пољопривредних газдинстава и Регистар корисника подстицајних средстава.

На пумпама Нестро петрола гдје је најприје почела продаја регресираног горива одобрен је и додатни попуст пољопривредницима који износи 10 фенинга.

Регресирана цијена, нижа за 60 фенинга по литру, уз додатни попуст, велика је помоћ ратарима.

“Са пресјеком од 7. априла, ажурирана је око 61.000 хектара ораница. За те површине сад дјелимо регресирано дизел гориво, с тим да пољопривредни произвођачи могу да оду до 15. маја у подручне јединице АПИФ-а и да се пријаве, како би могли да остваре право на то регресирано дизел гориво”, потврдио је Зоран Малетић, помоћник министра пољопривреде Републике Српске.

Регресирану нафту пољопривредници ће моћи преузимати по потреби наредних мјесеци код регистрованих дистрибутера.