ШИБОЊА-ПОБЈЕДНИК ВЛАСЕНИЧКЕ КОРИДЕ

4911

Извор: СРНА

      Више од 1.000 Власеничана и гостију из регије присуствовало је данашњој традиционалној кориди, која је, уз учешће 40 бикова из Србије, Црне Горе, Федерације БиХ и Републике Српске, одржана у Пискавицама код Власенице.

Организатор овогодишње манифестације Грујо Мировић из Хан Пијеска, који годинама узгаја бикове за борбу, рекао је Срни да су овакве манифестације веоме захтјевне, јер узгајање бикова и посебно припрема грла за борбе изискује знатна улагања.

   Каже да има четири бика, са којима се такмичи. -Добар бик кошта и до 10.000 евра. Неко воли скупо ауто, неко друге ствари, а мени је задовољство узгајање и припремање бикова за мегдан са другим грлима, рекао је Мировић.

   Драго Станишић из Хан Пијеска Срни је рекао да нема тих пара за које би продао Гаврана, иако је било примамљивих понуда.

   -Животиња је као и човјек, са њом мораш фино. Бика мораш пазити, добро хранити и ако се ти услови испуне, биће добар борац, рекао је Станишић.

   Манифестација је окупила најјача грла из региона, а иако није било званичне кладионице “падале” су опкладе и до износа од неколико хиљада марака, ко ће бити јачи, Перан или Зекоња, Рудоња или Седмица…

   Такмичење је организовано у три категорије – лакој, средњој и тешкој, с тим што ове године није било “разбадања” бикова, већ су пехаре освојили побједници у борбама парова, којих је било укупно 20.

   Борбе су потрајале до касних вечерњих часова, а у ударном мегдану снаге су одмјерили бик Шибоња, власника браће Мировић из Хан Пијеска и бик Зимоња, браће Танасковић из Црне Горе, у којој је мегданџија из Хан Пијеска славио побједу.

    Борбе су трајале пуних осам часова, а претходила су им такмичења у традиционалним сеоским дисциплинама, бацању камена са рамена и навлачењу конопца.

   Круна такмичења било је народно весеље, које је уприличено након завршетка кориде.