СТАРИ ГРАД ВЕЛЕДИН

5080

     Извор:Туристичка организација општине Власеница

    Западно од Власенице, на сјеверозападним обронцима Јавор планине а у близини села Ђурићи, налазе се остаци средњевјековног утврђеног града Веледина.

    По легенди, ово подручје су насељавали Мађари. Када је дошло до најезде Турака сви становници из околних села су се склонили у утврђење. Испод зидина града је остала само једна старица. Када јој Турци запријетише, она им рече како да освоје Веледин: бијелог коња пастува шест дана да хране пшеницом а да му не дају воду. Седми дан да га поведу око Веледина и гдје коњ закопа копитом ту је тајна – вода која снабдијева утврђење. Турци тако и ураде и успију пронаћи воду. Мађари из утврђења покушаше побјећи са наопако поткованим коњима али их Турци похваташе и поубијаше. Оставише у животу само једну трудницу…

    И данас на овом мјесту постоје остаци старог града – контуре тврђаве, бедема, унутрашње просторије, зидине и до 20 метара висине..

    Од Власенице до Веледина воде обиљежене планинарске и стазе за брдски бициклизам којима су повезане и остале природне и културно-историјске атрактивности овог дијела власеничке општине.