ВЛАСЕНИЦА БРИНЕ О СТУДЕНТИМА ШУМАРСТВА – ПОТПИСАНИ УГОВОРИ О ЈЕДНОКРАТНОЈ ПОМОЋИ СА 19 БРУЦОША

811

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Подршка Општинске управа и начелника Мирослава Краљевића студентима који су одлучили академско образовање стицати у Власеници, на Студијском програму шумарство, на  Пољопривредном факултету, се наставља.

Са деветнаест бруцоша на овом програму, од којих су три из Црне Горе, шест из Србије, а остали из градова широм Републике Српске и БиХ, деканица Пољопривредног факултета др Весна Милић и начелник Власенице Мирослав Краљевић, потписали су уговоре о додјели једнократне стипендије  коју је обезбиједила Општина Власеница.

Начелник Власенице истиче је важно да се студентима покаже да су у Власеници добродошли.

„Из општинског буџета је за ову сврху издвојено 3 500 КМ, а једнократну помоћ добила од 540 КМ добила су три студента из Црне Горе, како би платили  школарину, а остали, из Србије и са наших простора, који су ослобођени плаћања школарине,  по 100 КМ. Наш интерес је да у Власеницу долазе млади људи, школују се овдје, и поред ове, до краја године овим студентима биће исплаћена још једна једнократна стипендија. Осим тога, од наредне школске године, сви студенти који упишу Одсјек за шумарство у Власеници добиће стипендије. Наш циљ је да се у Власеници, на факултету  уведе и дрвопрерада и још неки смјерови, нешто у домену екологије, али о том-потом.  Битно је да се локална заједница укључи у активности факултета и да смо ми препознали његову важност“, казао је Краљевић.

Начелник Власенице е најавио да ће ускоро неколико дипломаца са овог студијског програма добити прилику да, у оквиру програма Владе Републике Српске, добије запослење  у Шумском газдинству „Бирач“.

Декан Пољопривредног факултета др Весна Милић наводи да је свим студентима, а посебно оним који у Власеницу долазе из Црне Горе, једнократна стипендија добродошла.

„Пошто Влада Република Српске омогућава бесплатно школовање студентима из Републике Серпске, а страни студенти немају ту могућност, у разговорима о сарадњи са начелником Краљевићем, изнијела сам тај проблем. Начелник је предложио да општина снесе тај трошак, али и да додијели једнократну стипендију свим студентима прве године, како би они видјели да локална заједница брионе и жели да буде што више уписаних студента на студијском програму шумарство.   Истовремено, Влада Републике Српске је донијела одлуку да ће у школској 2022/2023. стипендије добити сви студенти који упишу прву годину, јер је овај  студијски програм дефицитаран“, наводи проф. др Милић.

Никола Јокић је из Бијелог Поља стигао на студије у Власеницу.

„Захвалан сам начелнику и општини Власеница, као и Универзитету Источном Сарајеву, на овој помоћи која мени, као страном држављанину много значи. Вјерујем да ћу оправдати стипендију, а циљ ми је дабудем добар студент и  факултет завршим у року.  Услови на факултету су одлични“, прича Јокић који је редован на предавањима, јер је у Власеници нашао смјештај.

Мирјана Мумовић на предавања долази из родног Сокоца.

„С обзиром да возарим из Сокоца, ова новчана помоћ ће ми добро доћи. Сви смо веома начелнику што има разумијевања за нас и наше потребе. Ја сам завршила средњу школу шумарског смјера и велика ми је жеља била да наставим своје школовање у Власеници. Задовољни смо условима које овдје имамо, професори и асистенти, као и сама предавања и  одвијање наставе су одлични“, закључила је ова бруцошкиња.

На Студијском програму шумарство у Власеници тренутно студира око 250 студената. Поред основних и мастер студија,  у току је припрема  програма цјеложивотног учења.