ВЛАСЕНИЧКИ ПРЕДШКОЛЦИ ПОСЈЕТИЛИ ФАРМУ МАГАРАЦА

2027

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Малишанима у Предшколској установи “Први кораци” у Власеници никада није досадно, јер се њихове васпитачице труде да им сваки дан буде авантура у којој ће нешто ново доживјети, видјети и научити.

Власенички предшколсци тако су имали прилику и да посјете једно необично мјесто, на коме су могли да виде и чују много тога интересантног.

“У склопу пројекта “Бирај право – расти здраво” испланирали смо и посјету фарми која није обична и уобичајена, него је једна од ријетких на нашим просторима, фарми магараца на Славнић пољу. Наш домаћин Ален Џиндо је повео малишане у обилазак фарме, објашњавајући им како изгледа један  дан на том мјесту. Он и његови радници су им објаснили како се магарци хране, како се одржава мјесто гдје спавају. Причали су им који се производи добијају од магарећег млијека и објаснили им, можда и оно најважније, колико је магареће млијеко здраво”, каже Марија Тодоровић, директорица власеничког вртића.

Она додаје да то није био крај ове авантуре.

“Наша дјеца  су обишла  и рибњак и ергелу коња, који су такође у склопу фарме. Морам истаћи да су све животиње изузетно питоме, па су сви који су то жељели могли да им приђу,  да их помазе, па чак и да их зајашу. Наш домаћин је, на крају, малишане почастио сокићима и воћем које сам производи и ми смо му заиста захвални на овако дивном гостопримству. Провели смо  један диван дан у природи, а уз то смо много тога научили”, закључила је Тодоровићева.

Власеничка Предшколска установа “Први кораци” учествује  у Програму “Школе/предшколске установе Пријатељи  правилне исхране”, који у сарадњи са канцеларијом УНИЦЕФ-а у БиХ, реализује Институт за Јавно здравство Републике Српске.