ДАНАС СЕ ОБИЉЕЖАВА МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЈЕТЕТА

3326

   Извор: www.vladars.net

   Генерална скупштина Уједињених нација je 14. децембра 1954. године препоручила свим земљама да уведу обиљежавање догађаја који је од 1956. године познат као Међународни дан дјетета, како би подстакли братство и разумијевање међу дјецом у цијелом свијету и како би промовисали благостање дјеце широм свијета. 

   Генерална скупштина Уједињених нација 20. новембра 1959. године усвојила је Декларацију о правима дјетета, а 20. новембра 1989. године усвојила је Конвенцију о правима дјетета. Иако су Уједињене нације предложиле свакој држави да обиљежава Међународни дан дјетета на датум који одаберу, усвојена Декларација из 1959. године, односно Конвенција из 1989. године, непосредно су утицале да то буде симболични 20. новембар.
   Успостављањем Међународног дана дјетета Уједињене нације жељеле су да  привуку пажњу на веома важно питање – благостање дјеце у цијелом свијету. Сматрале су да ,,неће бити у могућности да испуне своје обавезе у погледу будућих генерација без интензивирања напора у корист дјеце у свијету, као будућих грађана, те да ће прослава Међународног дана дјетета допринијети солидарности међу људима и међународној сарадњи.“
   Према резолуцији 836 (IX) Уједињених нација из децембра 1954. године изворни назив овог дана је Дан дјетета, међутим усвајање Декларације 1959. и Конвенције 1989. године допринијели су да се наведени дан данас назива и Дан дјечјих права или Међународни дан дјечјих права.
   Нека од права која су гарантована Конвенцијом о правима дјетета су: право на једнакост сваког дјетета, право на живот, право на образовање, право на здравствену заштиту, право на игру и слободно вријеме, слободно изражавање мишљења и право да буде саслушано, право на родитељско старање, право на заштиту од економског и сексуалног искоришћавања, право на заштиту од насиља, право на слободу изражавања, право онеспособљеном дјетету на посебну бригу.
   Сваке године, 20. новембар нас подсјећа на потребу заједничког дјеловања у корист дјеце у цијелом свијету. Mеђународни дан дјетета позива све нас да промовишемо,  заговарамо и прославимо дјечја права, да непрестано градимо пријатељско окружење за дјецу у цијелом свијету и кроз ријечи и кроз дјела.