ДОДИК ОД ДАНАС ПРВИ ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

2664

   Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић данас ће положити заклетву и у наредне четири године чиниће седми сазив Председништва Босне и Херцеговине.

   Текст заклетве гласи: “Овим се заклињем да ћу савјесно обављати дату ми дужност, поштовати Устав БиХ, спроводити Општи оквирни споразум за мир и његове анексе у целости, штитити и унапређивати људска права и основне слободе, те бринути о интересима и равноправности свих народа и грађана”.

   Текст заклетве они ће прочитати пред претходним сазивом Предсједништва који су чинили Младен Иванић из Републике Српске, Драган Човић и Бакир Изетбеговић, обојица из Федерације БиХ.

   Пошто сваки новоизабрани члан појединачно потпише текст заклетве, поступак њиховог свечаног увођења у дужност сматра се завршеним.

   Први пут ове године српски члан Предсједништва Милорад Додик заклетву је положио и пред посланицима Народне скупштине Републике Српске, јуче у Бањалуци.

   Предсједавање у новом сазиву Предсједништва по аутоматизму преузима члан према слиједу ротације предсједавања претходног сазива, а то би требало да буде Додик.

   Предсједавајући Предсједништва мијења се сваких осам мјесеци, по принципу ротације, а у складу са Изборним законом БиХ.